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Dear Mr. Parham:

On behalf of our nearly 5,000 member hospitals, health systems and other health care
organizations, and our 37,000 individual members, the American Hospital Association (AHA)
appreciates the opportunity to comment on the Centers for Medicare & Medicaid Services’
(CMS) proposed paperwork requirement regarding disclosures to patients by certain hospitals
and critical access hospitals of physician ownership and their emergency services capacity. As
indicated in our June 4 comments on the fiscal year 2008 inpatient prospective payment system
(PPS) proposed rule, the AHA supports implementation of a physician-ownership disclosure
requirement but believes the emergency services disclosure requirement should be scaled
back significantly. '

PHYSICIAN OWNERSHIP DISCLOSURE

The proposed rule and paperwork notice would require all physician-owned hospitals, at the
beginning of an admission or outpatient visit, to disclose to patients that physicians have an
ownership interest or investment in the hospital and offer to make a list of physician investors
available upon request. The beginning of an admission or outpatient visit is defined to include
pre-admission testing and registration. Such hospitals also would have to require, as a condition
for medical staff privileges, that physician investors disclose to their patients that they have an
ownership interest in the hospital when they refer patients for services.
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Without a final rule, and in the absence of any draft provider implementation instructions in the
clearance package, we would like to reiterate several relevant points made in our comments on
the inpatient PPS proposed rule.

e Scope of disclosure requirement — CMS asked whether the definition of a “physician-
owned hospital” should exclude physician ownership or investment interests based on the
nature of the interest, the relative size of the investment, or the type of investment (e.g.,
publicly-traded securities and mutual funds). We recommend that the only exception
to the definition of a “physician-owned hospital” be when physician ownership is
limited to holding publicly-traded securities or mutual funds that satisfy the
requirements for the exception under 42 C.F.R. Sections 411.356(a) and (b). We
oppose any exception based on the size of investment. It is important for patients to
know whenever their physician has an interest that could cause a conflict in making
decisions about their care. The size of that interest is immaterial to the fact that the
conflict may exist.

¢ Definition of the beginning of an admission or outpatient visit — The “beginning of an
inpatient admission or outpatient visit” specifically includes pre-admission testing and
registration. We recommend that the definition be clarified to include scheduling as
well. Patients should receive these disclosures at the earliest opportunity so that they
have an ability to act on the information if they choose.

e Provision of a list of physician investors — The proposal would require that physician-
owned hospitals offer to provide patients with a list of physician investors upon request
but does not establish any time frame for doing so. We recommend that the list be
provided to patients at the time the request is made. We believe providers should be
able to provide the list immediately upon inquiry so that patients get the information in
time to consider it.

DISCLOSURE ON 24/7 PHYSICIAN AVAILABILITY AND EMERGENCY CAPACITY

As part of its Deficit Reduction Act of 2005-required report to Congress, CMS raised the issue of
patient safety in physician-owned specialty hospitals. Recent events and media coverage also
have highlighted problems. The inpatient PPS proposed rule addressed these issues in several
ways. One aspect of the proposal called for a written disclosure to patients of how emergencies
are handled when the hospital does not have a physician available on the premises 24 hours a
day, 7 days a week.

As indicated in our June 4 comments, the AHA believes that the proposed disclosure
requirement would be applied much too broadly and, as such, would create an unnecessary
burden on small, rural and critical access hospitals. While the requirement may sound
reasonable, we believe it misses the mark on the real issue to be addressed: safety concerns in
physician-owned specialty hospitals.
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It makes sense to apply special requirements like these to physician-owned specialty hospitals,
but not all hospitals. The reason: The safety concerns raised with physician-owned specialty
hospitals occur because these facilities operate outside the traditional network of care delivery in
this country. These facilities are free-standing, generally not part of a larger system of care, most
often have no transfer agreements with other hospitals or providers of care in a community, and
tend to specialize in one type of care delivery, challenging their ability to treat the unexpected
event or emergency.

This is not the case with full-service community hospitals. Full-service community hospitals are
part of a community network of care, involving referrals from local physician practices, reliance
on local trauma-support networks, participation in local emergency medical transport systems
and transfer agreements among facilities. Even small and rural hospitals located in more remote
areas are part of a planned network of care and patient triage. Small and rural hospitals often
stabilize and transport patients to other facilities, but that transport is communicated, the
receiving hospital is alerted, and the patient’s clinical information collected at one hospital goes
with the patient to the next hospital. In addition, small and rural hospitals are often connected to
a system of care through telemedicine, which allows for access in more remote areas to
specialists and other clinical expertise available at larger, more urban hospitals. Furthermore, the
capabilities of these hospitals are well known in their cornmunities and are looked to as a local
entry point into the health care system. Applying additional requirements for this group of
hospitals is unnecessary and costly.

The broader network of care delivery, of which full-service community hospitals are a part, is the
best way to ensure that care is provided to patients at the right time in the right setting. This
requirement can be used to assure that patients scheduled for admission to a physician-owned
specialty hospital understand that, in the absence of being a part of the broader care network, the
ability of these facilities to handle complications onsite may be limited.

The burden associated with this requirement could be further reduced by not applying the
requirement to all outpatient visits. The AHA recommends that the focus of this requirement
be on inpatient admissions, and that the outpatient disclosure be limited to those outpatient
visits that include surgery, other invasive procedures, the use of general anesthesia, or
other high-risk treatment. Emergency department (ED) services should be specifically
excluded.

Patients being admitted to a hospital expect that the hospital can handle emergencies that arise,
and patients undergoing outpatient surgery or other procedures that are invasive, involve
anesthesia or are higher risk expect that related complications can be handled. A patient coming
for a mammogram or going to an arthritis clinic has a different set of expectations. Therefore,
we do not believe it makes sense to paper every outpatient with the disclosure notice.
Furthermore, providing the notice to ED patients seems fruitless. If CMS is using this disclosure
requirement to broadly expand community understanding of a hospital’s limitations, we believe
that goal can be accomplished through signs in hospital EDs and outpatient clinics and an annual
notice in the local newspaper.
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Finally, we believe that CMS’ estimate of burden associated with this requirement is grossly
understated, as it appears to be based solely on inpatient admissions, with no estimate for
outpatient visits. While CMS estimates that approximately 2,500 hospitals would be subject to
this requirement, their estimated average number of disclosures per hospital is only 1,092.
Hospitals provide about 13 million outpatient visits per year. That number appears to be based
on specialty hospital volume, which we do not believe reflects the wider range of outpatient
services provided in hospitals, especially rural hospitals. The AHA recommends that CMS
revisit its estimate of burden for disclosures to outpatients if the requirement is applied
beyond physician-owned specialty hospitals.

If you have any questions, please feel free to contact me or Ellen Pryga, director for policy, at
(202) 626-2267 or epryga@aha.org.

Executive Vice President




