
Office of Vocational and Adult Education

RESPONSES TO OMB QUESTIONS REGARDING THE
PERKINS IV STATE PLAN GUIDE (1830-0029)

Questions from January 31, 2007 

1. Does OVAE plan to issue regulations to implement the reauthorized Perkins 
legislation?  If so, please explain how this information collection fits in with those 
regulations. 

OVAE RESPONSE:   The Secretary recently decided that she does not wish to 
regulate on the Perkins Act at this time.   The Department will reassess the need for 
regulating on the Act later in the calendar year. 

2. Please update OMB as to the status of submitting the unified State plan under the 
PRA.  From the supporting statement, it appears that OVAE plans to submit this ICR 
separately, but the instrument itself allows the respondent to check off that this 
submission is a unified plan. 

OVAE RESPONSE:  OVAE staff worked with Department of Labor, Employment 
and Training Administration staff to coordinate guidance to States that opt to submit a
unified State plan under Perkins and the Workforce Investment Act (WIA) The 
following guidance will be incorporated into the Department of Labor’s soon-to-be-
issued Training and Employment Guidance Letter (TEGL):

“Any State that chooses to submit the postsecondary and/or secondary portions of 
their new Perkins IV State plan as part of a unified plan must address every item 
in the forthcoming "Carl D. Perkins Career and Technical Education Act of 2006: 
Guide for the Submission of State Plans" which will be issued by the Department 
of Education in mid-February 2007.”

OVAE incorporated the following corresponding language into the draft Perkins IV 
State Plan Guide:

“Each State has several options in preparing its State plans.  A State may 
complete a one-year transition plan, a six-year plan, or a unified plan pursuant to 
section 501 of the Workforce Investment Act of 1998 (P.L. 105-220).  Each State 
that chooses to submit a one-year transition plan must follow the instructions 
provided in the shaded boxes under the section headings throughout this guide.  
Each State that opts to submit a 6-year plan must complete each item in this 
guide.  Any State that wishes to submit a unified plan must follow the instructions
and submission requirements as provided in the Training and Employment 
Guidance Letter (TEGL) No. insert # issued by the Employment and Training 
Administration, U.S. Department of Labor, on insert date.” (Notes:  Bold 
information will be added once the TEGL is issued.) 

1



3. Are there any plans to build a web based system for submitting this information to
ED? 

OVAE RESPONSE:  OVAE has secured funds and are in the process of finalizing a 
Web site for the electronic submission of State plans.  We would be happy to share 
the site with OMB once it is finalized (over the next week or so).  [Updated March 8, 
2007]

4. The response to commenters indicates that OVAE plans to issue non-regulatory 
guidance for definitions of certain terms, for measurement approaches, and for other 
issues.  Please explain why OVAE believes that guidance is more appropriate than 
regulating in this area.

OVAE RESPONSE:  OVAE is pursuing non-regulatory guidance as the Secretary 
does not wish to issue regulations at this time.  The Secretary believes that States can 
begin implementing more rigorous career and technical education (CTE) programs 
and accountability systems under Perkins IV through non-regulatory guidance 
coupled with substantial and ongoing technical assistance from the Department to the 
States. 

Question from March 7, 2007

5.   The burden estimate in the supporting statement seems to cover only 6-year plans and
one-year plans.  Who is accounting for the burden for unified State plans - DOL?  Is 
this a common form used by both DOL and Education and cleared under two separate
OMB numbers?  Please clarify.

OVAE RESPONSE:  DOL is accounting for burden under the Unified Plan option.  
They have a currently approved OMB collection to collect this information under 
OMB control number 1205-0407 (Expiration Date 10/31/2008).  The final guidance 
was published in the Federal Register 
http://a257.g.akamaitech.net/7/257/2422/01jan20051800/edocket.access.gpo.gov/2005/pdf/
05-7175.pdf.  If a State chooses to submit its plan as a Unified Plan, the State will 
actually submit that plan to DOL and DOL will forward it to ED for review and 
approval.  The option for States to check "Unified Plan" just alerts us that the 
postsecondary and/or secondary portion of the new State plan will be coming in 
through DOL. 
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