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…information released to MEPS is protected by the Public Health Service Act…
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Q. Why do you need this form?
A. Health care information you share with your doctor or pharmacist is private. Your 
providers cannot release information about you to a study like MEPS without your 
written authorization. In 2003, a Federal law (the Health Insurance Portability and 
Accountability Act, or HIPAA for short) created new and stronger standards for 
protecting health care information. Your providers may have told you about some of 
these new requirements. One section of the law sets guidelines for the authorization 
forms that must be signed to allow a provider to release health care information. The 
MEPS authorization form follows these guidelines.

Q. What about privacy?
A. The law authorizing MEPS requires that all information collected for the study that 
identifies an individual person or medical provider must be kept strictly confidential and 
private to the extent permitted by law. Just like the information you have already given to the
MEPS interviewer, any information your provider gives us will be protected by Federal 
law under, Sections 934(c) and 308(d) of the Public Health Service Act [42 U.S.C. 299c-
3(c) and 242m(d)]. This law prohibits the release of personal information outside the 
public health agencies sponsoring the survey and their contractors unless they have first 
obtained permission from the person who gave the information. 
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The new HIPAA law creates additional protection for personal health information held by
medical providers and pharmacies. But HIPAA protections end when the information is 
released to others. When information is released to MEPS, the requirements of the Public 
Health Service Act provide continuing assurance of confidentiality. 

For specific information about these laws, refer to:
The Health Insurance Portability
and Accountability Act: 45CFR164.508.

The Public Health Service Act: Section 924(c)
and 308(d) [42 U.S.C. 299c-3(c) and 242m(d)],
and 42 U.S.C. 290dd-2, 42 CFR Part 2.



More Questions & Answers

Q. My providers are very busy. Isn’t this a bother to them?
A. Your signature on an authorization form simply Gives your doctor, hospital, or 
pharmacy the opportunity to participate in the study if they choose. It allows them to 
make their own decisions. Our experience indicates that most health care providers are 
willing to participate in important research such as MEPS. Usually, an office staff person 
can fill out the form and the pharmacist can produce a simple computer printout.

Q. What information will you tell my doctor (or pharmacist) about me?
A. To allow medical and pharmacy staff to identify your records, we will provide your 
name, date of birth, and the signed authorization form. We also will share other 
information such as your address or name of the policyholder for your health insurance, if
needed, to help a doctor or hospital identify the correct records.

Q. Will this affect my Medicare, Medicaid, VA benefits, or any other public 
assistance I am receiving?
A. No. Signing or not signing this authorization form will not affect your eligibility for 
any program benefits.

Q. Why do you need to contact my psychiatrist? That informationis too personal.
A. Should they choose to participate in the study, psychiatrists like other doctors, will be 
asked about the costs, dates, diagnoses, and type of service they provide. They will not be
asked about treatment details.

Q. Why does this form have an expiration date that is past the period of time you 
are interested in?
A. This is only to allow enough time for contact with all of the health care providers in 
this survey. Large surveys such as this take time.



Research groups use the results of this survey in their attempts to improve access to 
medical care for older people, veterans, minorities, and children.

Q. Will my doctor (or pharmacist) bill me for the time he or she spent participating 
in this survey?
A. No. Should a doctor, hospital, or pharmacy have a policy of charging for the 
information we request, MEPS will pay this charge directly.

Q. My children have advised me not to sign anything. Why should I?
A. A vital part of the research is directed at understanding the special health care needs of
older Americans. Many research groups use the results of this survey in their attempts to 
improve access to medical care for older people. We understand that your children only 
want to protect you. If they have a particular concern that we could address, the 
interviewer will be happy to talk to them or they can call Alex Scott at 1-800-945-MEPS 
(6377).

Q. Can I sign the authorization form for my husband (wife, or child)? 
A. Authorization forms must be signed by the personwho received the services from the 
provider or pharmacy named in Box A of the authorization form. However, a parent or 
guardian must sign an authorization form for a child age 13 or younger. For teens 
between 14 and 17 years of age, two signatures are required — the teen AND the 
parent/guardian.

Q. What if I change my mind?
A. You can revoke an authorization at any time by contacting the MEPS study. You can 
contact the study by telephone by calling 1-800-945-MEPS (6377). You can contact the 
study by mail at the following address:
Medical Expenditure Panel Survey
ATTN: Alex Scott
c/o Westat
1650 Research Blvd. Room 358
Rockville, MD 20850
If you decide to revoke an authorization, we will stop any efforts to contact that provider. 
If the provider has already given us information about you, we will erase that information
from the study records unless it is already incorporated into research files in which you 
cannot be identified.



Authorization Forms Instructions
[image of sample authorization form filled out with proxy information]

Please follow these instructions as you review and sign authorization forms in black 
ink.
A,
Check the name
and address of the
hospital, pharmacy, or
other medical provider.
If any of this information
is not correct, please
make changes and initial
each correction.

B.
Read the statement.
(See enlargement on
facing page.)

C.
Check the patient’s
name and date of
birth.
If any of this information
is not correct, please
make changes and initial
each correction.
If your records might be
filed under some other
name (a maiden name
or alternate spelling, for
example), please complete
Item 3.

D. & E.
Who should sign the form?
IF PATIENT IS: THEN FORM SHOULD BE SIGNED BY:
a. Age 18 or older Only patient for Items 4 and 5, unless one of
d-f below applies
b. Age 14 through 17  Patient and parent or guardian (Items 4-9)
c. Age 13 or younger Parent (Items 6-9)
d. Unable to sign name but able to make mark Witness (Items 6-9)
e. Deceased Proxy (Items 6-9)
f. Unable to sign name or make mark Proxy (Items 6-9)


