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TEXT:  
 
Charitable remainder trust; real estate investment trust (REIT). This ruling illustrates the 
application of section 860E of the Code where a charitable remainder trust is a shareholder of a real 
estate investment trust (REIT) or a partner of a partnership, and the REIT or the partnership has 
excess inclusion income. 
 
ISSUES 
 
If a charitable remainder annuity trust or a charitable remainder unitrust, as defined in section 664 
(d) of the Internal Revenue Code (collectively, charitable remainder trusts), is a partner in a 
partnership or a shareholder in a real estate investment trust (REIT), and if the partnership or the 
REIT has excess inclusion income from holding a residual interest in a real estate mortgage 
investment conduit (REMIC)-- 

 
 
(1) 

SUBJECT MATTER: Treatment of Income in Excess of Daily Accruals on Residual Interests

SUMMARY:  
 
A charitable remainder trust held an interest in a partnership. Because the partnership held a 
residual interest in a real estate mortgage investment conduit (REMIC), section 860C(a) 
required it to take into account its portion of the REMIC's net income, and a portion of that net 
income was an excess inclusion under section 860E(c). A second charitable remainder trust 
held an interest in a corporation qualified as a real estate investment trust. The corporation 
held a residual interest in a REMIC and was required to take into account its portion of the 
REMIC's net income, which, for the year in question, was an excess inclusion. The IRS 
concluded that the excess inclusion income allocated to the first charitable remainder trust 
from the partnership was not unrelated business taxable income (UBIT) and thus did not affect 
its tax exemption under section 664(c). Both trusts were disqualified organizations under 
section 860E(e)(5) because they could never be subject to UBIT as charitable remainder trusts. 
The partnership and corporation, as pass-thru entities, were subject to tax under section 860E
(e)(6)(A) on the amount of the excess inclusion income allocable to the trusts.

APPLICABLE SECTIONS:  
 

Section 860E -- Treatment of Income in Excess of Daily Accruals on Residual Interests;  
26 CFR 1.860E-2: Tax on transfers of residual interests to certain organizations (Also §§ 511, 

664, 702 
1.664-1, 1.702-1, 1.860E-1)

Does the charitable remainder trust have unrelated business taxable income (UBTI) as 
defined in section 512, causing the charitable remainder trust to lose its exemption from 
tax under section 664 (c) for the taxable year? 
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(2) Is the charitable remainder trust a disqualified organization as defined in section 860E (e) 

(5)? 
 
 
(3) Is the partnership (or REIT) subject to the pass-thru entity tax under section 860E (e) (6)? 

 
 
FACTS 
 
 
In the following situations, Trust TR1 and Trust TR2 meet all the requirements for exemption from 
tax under section 664 (c) for the taxable  [*2]  year, except for the possible treatment of excess 
inclusion income as UBTI under section 860E (b). 
 
Situation 1 
 
 
Trust TR1, a charitable remainder trust, holds a ten percent partnership interest in Partnership PRS. 
Because PRS holds a residual interest in a REMIC, section 860C (a) requires PRS to take into 
account its daily portion of the REMIC's net income or net loss. For 2004, a portion of the REMIC net 
income taken into account by PRS was an excess inclusion, as defined in section 860E (c). 
 
Situation 2 
 
 
Trust TR2, a charitable remainder trust, holds a ten percent equity interest in Corporation R, which 
has elected, and is qualified, to be treated as a REIT under subchapter M of the Code. Because R 
holds a residual interest in a REMIC, section 860C (a) requires R to take into account its daily 
portion of the REMIC's net income or net loss. For 2004, a portion of the REMIC net income taken 
into account by R was an excess inclusion, as defined in section 860E (c). R's real estate investment 
trust taxable income (within the meaning of section 857 (b) (2), excluding any net capital gain) was 
zero. 
 
LAW 
 
 
In general, section 702 requires each partner to take into account separately its distributive  [*3]  
share of partnership items. Section 702 (a) (7) requires a partner to take into account separately its 
distributive share of a partnership's "other items of income, gain, loss, deduction, or credit, to the 
extent provided in regulations prescribed by the Secretary." Section 1.702-1 (a) (8) (ii) provides: 

 
 
Each partner must also take into account separately the partner's distributive share of 
any partnership item which, if separately taken into account by any partner, would 
result in an income tax liability for that partner, or for any other person, different from 
that which would result if that partner did not take the item into account separately. 

 
 
Section 702 (b) provides: 

 
 
The character of any item of income, gain, loss, deduction, or credit included in a 

Page 2 of 6Search - 1 Result - Revenue Ruling 2006-58

5/7/2010http://www.lexis.com/research/retrieve?_m=6320080a3e5ca1983fe650f528b4d634&_browseType...



partner's distributive share under paragraphs (1) through (7) of [section 702 (a)] shall 
be determined as if such item were realized directly from the source from which realized 
by the partnership, or incurred in the same manner as incurred by the partnership. 

 
 

Section 860E (d) requires REITs, regulated investment companies, common trust funds, and 
subchapter T cooperatives, to allocate excess inclusion income to the shareholders, participants, 
 [*4]  and patrons. Section 860E (d) provides: 

 
 
If a residual interest in a REMIC is held by a [REIT], under regulations prescribed by the 
Secretary-- 

 
 
(1) any excess of-- 

 
 
(A) the aggregate excess inclusions determined with respect to such 

interests, over 
 
 
(B) the real estate investment trust taxable income (within the meaning 

of section 857 (b) (2), excluding any net capital gain), 
shall be allocated among the shareholders of such trust in proportion to the 
dividends received by such shareholders from such trust, and 

 
 
(2) any such amount allocated to a shareholder under paragraph (1) shall be 

treated as an excess inclusion with respect to a residual interest held by such 
shareholder. 

 
 
Rules similar to the rules of the preceding sentence shall apply also in the case of 
regulated investment companies, common trust funds, and organizations to which part I 
of subchapter T [(sections 1381-1383)] applies. 

 
 
Section 664 (c) provides that a charitable remainder trust "shall, for any taxable year, not be 
subject to any tax imposed by [subtitle A], unless such trust, for such year, has [UBTI] (within the 
meaning of section 512, determined as if part III of subchapter F [(unrelated business income tax 
(UBIT) provisions  [*5]  under sections 511-515)] applied to such trust)." 
 
Section 1.664-1 (c) provides: 

 
 
If a charitable remainder trust has any [UBTI] (within the meaning of section 512 and 
the regulations thereunder, determined as if part III, subchapter F, chapter 1, subtitle A 
of the Code applied to such trust) for any taxable year, the trust is subject to all of the 
taxes imposed by subtitle A of the Code for such taxable year. … The taxes imposed by 
subtitle A of the Code upon a nonexempt charitable remainder trust shall be computed 
under the rules prescribed by subparts A and C, part 1, subchapter J, chapter 1, subtitle 
A of the Code [(sections 641-646 and 661-664)] for trusts which may accumulate 
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income or which distribute corpus. 

 
 
Section 860E (b) provides, "If the holder of any residual interest in a REMIC is an organization 
subject to the tax imposed by section 511, the excess inclusion of such holder for any taxable year 
shall be treated as [UBTI] of such holder for purposes of section 511." 
 
Section 860E (e) (6) (A) imposes a tax on certain REITs, partnerships and other pass-thru entities 
(as defined under section 860E (e) (6) (B)). Section 860E (e) (6) (A) provides, "If, at any time 
during any taxable  [*6]  year of a pass-thru entity, a disqualified organization is the record holder 
of an interest in such entity, there is hereby imposed on such entity for such taxable year a tax 
equal to the product of--(i) the amount of excess inclusions for such taxable year allocable to the 
interest held by such disqualified organization, multiplied by (ii) the highest rate of tax specified in 
section 11 (b) (1)." For purposes of section 860E (e) (6), section 860E (e) (6) (B) defines the term 
"pass-thru entity" to include any REIT and any partnership. Section 860E (e) (5) (B) defines the 
term "disqualified organization" to include "any organization (other than a cooperative described in 
section 521) which is exempt from tax imposed by [chapter 1] unless such organization is subject to 
the tax imposed by section 511." 
 

Section 1.860E-2 (b) of the Income Tax Regulations contains rules relating to the application of 
the pass-thru entity tax under section 860E (e) (6) (A). Among other things, § 1.860E-2 (b) (4) 
provides, "Dividends paid by a RIC or by a REIT are not preferential dividends within the meaning of 
section 562 (c) solely because the tax expense incurred by the RIC or REIT under section 860E (e) 
(6)  [*7]  is allocated solely to the shares held by disqualified organizations." 
 
ANALYSIS 
 
 
1. Effect of allocation of excess inclusion income to a charitable remainder trust on its eligibility for 
exemption from tax under section 664 (c) for the taxable year. 
 
 
As a partner of PRS, TR1 has a distributive share of the excess inclusion income of PRS, as 
determined under section 702 (a) and (b). If section 860E (b) characterizes the excess inclusion 
income allocated to TR1 as UBTI, TR1 will lose its exemption under section 664 (c) for 2004. Section 
860E (b) treats excess inclusion income as UBTI to the holder of a REMIC residual interest but only 
if the holder "is an organization subject to the tax imposed by section 511" (that is, subject to the 
UBIT). In the case of a charitable remainder trust, section 664 (c) employs the definitional rules of 
section 512 and the other UBIT provisions to determine whether any of the trust's income is UBTI, 
but it does not subject the trust to section 511. (See the discussion below under Issue 2.) 
 
Whether section 860E (b) characterizes the excess inclusion income of charitable remainder trusts 
as UBTI should be determined in light of the intent underlying section 860E  [*8]  and other REMIC 
provisions. A number of the REMIC provisions are comprehensive and complementary by design. If a 
tax-exempt entity holds the REMIC residual interest, the REMIC provisions ensure the taxation of 
excess inclusion income in all events, whether or not the tax-exempt holder of the REMIC residual 
interest is a disqualified organization. A disqualified organization (as defined in section 860E (e) (5) 
(B)) is a tax-exempt entity that is not subject to UBIT. Thus, a disqualified organization cannot be 
subject to a tax on any excess inclusion income allocable to it. But other tax exempt entities are 
generally subject to UBIT and could be subject to a tax on excess inclusion income, subject to other 
requirements. 
 
With respect to disqualified organizations, a REMIC is required to have in place "reasonable 
arrangements designed to ensure that … residual interests in [the REMIC] are not [transferred to] 
disqualified organizations. …" Section 860D (a) (6). If an entity nonetheless transfers a REMIC 
residual interest to a disqualified organization, section 860E (e) (1) imposes a tax on the transferor. 
Further, if a pass-thru entity has a record equity owner that is a disqualified organization,  [*9]  the 
pass-thru entity must pay a tax on the amount of excess inclusion income that is allocable to the 
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disqualified organization. Section 860E (e) (6) (A). With respect to other tax-exempt entities (which 
are not disqualified organizations), section 860E (b) generally provides that, if a tax-exempt entity 
that is subject to the UBIT holds a REMIC residual interest, the excess inclusion income of that 
holder is UBTI. 
 
Sections 860E (e) (6) (A) and 860E (b) are complementary provisions that should be interpreted 
consistently. If a pass-thru entity (whose equity owners may be disqualified organizations or other 
tax-exempt entities) holds REMIC residual interests, the two sections ensure that the excess 
inclusion income is taxable either to the pass-thru entity (under section 860E (e) (6) (A)) or to its 
tax-exempt equity owner that is subject to UBIT (under section 860E (b)). Characterizing as UBTI 
only the excess inclusion income that is allocable to tax exempt entities that are actually subject to 
the UBIT causes the two sections to operate consistently. 
 
As discussed below, a charitable remainder trust can never be subject to the UBIT. Accordingly, 
TR1's distributive share of PRS's excess  [*10]  inclusion income is not UBTI under section 860E 
(b). 
 
2. Status of a charitable remainder trust as a disqualified organization. 
 
 
TR1 and TR2 are charitable remainder trusts. Under section 664 (c), a charitable remainder trust is 
exempt from tax under subtitle A of the Code, including chapter 1, unless it has UBTI for the taxable 
year (determined as if UBIT applied to the charitable remainder trust). But if a charitable remainder 
trust has UBTI, it loses its section 664 (c) tax exemption for the taxable year, and the resulting tax 
liability is determined under the trust tax provisions of the Code. See § 1.664-1 (c). Thus, if a 
charitable remainder trust has UBTI, that trust becomes an organization subject to the tax imposed 
by sections 1 and 641 but not to the UBIT. Because a charitable remainder trust can never be 
subject to the UBIT, it is a disqualified organization, as defined in section 860E (e) (5). As charitable 
remainder trusts, TR1 and TR2 are disqualified organizations. 
 
3. Application of the pass-thru entity tax under section 860E (e) (6) (A). 
 
 
PRS and R are pass-thru entities, as defined in section 860E (e) (6) (B). For purposes of section 
860E (e) (6) (A), PRS is treated as having  [*11]  allocated excess inclusion income to TR1, a 
disqualified organization, equal to its distributive share of the excess inclusion income of PRS 
determined under section 702. Because R's real estate investment trust income is zero, all of R's 
excess inclusion income is allocable to its shareholders. R's excess inclusion income is allocable to 
TR2, also a disqualified organization, in proportion to the dividends paid to TR2 (determined without 
regard to any special allocation to TR2 of the expense for the tax under section 860E (e) (6)). See § 
1.860E-2 (b) (4) (providing an exception to the preference dividend rule in section 562 (c)). 
 
PRS and R have record equity owners that are disqualified organizations, to which excess inclusion 
income is allocable. Thus, PRS and R are subject to a tax under section 860E (e) (6) (A) on the 
amount of the excess inclusion income allocable to TR1 and TR2, respectively, at the highest rate 
specified in section 11 (b) (1). 
 
HOLDINGS 
 
 
(1) Excess inclusion income allocated to a charitable remainder trust is not UBTI to the charitable 
remainder trust and thus does not affect the charitable remainder trust's exemption from tax under 
section 664 (c) for the taxable  [*12]  year. 
 
(2) A charitable remainder trust is a disqualified organization for purposes of section 860E. 
 
(3) A pass-thru entity that has excess inclusion income allocable to a charitable remainder trust is 
subject to the pass-thru entity tax under section 860E (e) (6) (A). 
 

Page 5 of 6Search - 1 Result - Revenue Ruling 2006-58

5/7/2010http://www.lexis.com/research/retrieve?_m=6320080a3e5ca1983fe650f528b4d634&_browseType...



DRAFTING INFORMATION 
 
 
The principal author of this revenue ruling is Anna Kim of the Office of the Associate Chief Counsel 
(Financial Institutions and Products). For further information regarding this revenue ruling contact 
Anna Kim at 202-622-3735.  
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