
Appendix F.   Questions and Answers 
Regarding Facility Identification 
Information

F.1 Categories 
This document provides additional information about TRI
reporting  procedures  based  on  some  frequently  asked
questions.  The questions and their answers are organized
into three groups:

Section I.2 Identifying the parent company.
Section I.3 Reporting  after  a  change  in  name  or

ownership.
Section I.4 Reporting for multiple sites and/or owners.

F.2 Identifying the Parent 
Company
A. Question
When a facility changes ownership after a Form R has
been submitted, who is required to respond to a Notice of
Noncompliance  (NON) related  to  the  Form R?  Is  the
current or prior owner/operator required to respond to the
NON?

A. Answer  
The current owner/operator has the primary responsibility
for  responding  to  a  NON.   However,  all  prior
owners/operators back to January 1 of the reporting year
may  also  be  held  responsible  if  the  current
owner/operator  does  not  respond  to  the  NON  in  an
accurate, complete, and timely manner. 
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers Document, Question #52 (EPA 745-B-98-004)).

B. Question
Who is the parent company for a 50/50 joint venture?

B. Answer
The 50/50 joint venture is its own parent company. 
(Source: 1998 EPCRA Section 313 Questions and 
Answers Document, Question #54 (EPA 745-B-98-004)).

C. Question
Mom and Pop Plastics is a wholly owned subsidiary of a
major  chemical  company  which  is  a  wholly  owned
subsidiary  of  Big  Oil  Corporation,  located  in  St.  Paul,
Minnesota.  Which is the parent company?

C. Answer
Big Oil Corporation is the parent company. 
(Source: 1998 EPCRA Section 313 Questions and 
Answers Document, Question #56 (EPA 745-B-98-004)).

F.3 Reporting After a 
Change in Name or 
Ownership
A. Question
The  owner/operator  of  a  covered  facility  is  preparing
Form  Rs  for  a  facility.  The  facility  and  its  parent
company  both  changed  their  names  after  the  reporting
year.  What  names  should  be  reported  by  the
owner/operator  (for  both  the  facility  and  the  parent
company) on the Form Rs covering the reporting year? 

A. Answer
The facility should report the names used by the facility
and parent company during that reporting year. When the
owner/operator  submits Form Rs for the next reporting
year, these reports should reflect the names used by the
facility  and  parent  company  during  the  new  reporting
year.   Note  that  the  TRI  facility  identification  number
will not change.  
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers  Document,  Question  #614  (EPA  745-B-98-
004)).

B. Question
If a covered facility does not have a Dun & Bradstreet
(D&B) number but the parent corporation does,  should
this number be reported?

B. Answer
Report the D&B number for the facility.  If a facility does
not have a D&B number, enter “NA” in Part I, Section
4.7.  The  corporate  D&B number  should  be  entered  in
Part  I,  Section  5.2  relating  to  parent  company
information.  
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers  Document,  Question  #621  (EPA  745-B-98-
004)).
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C. Question
In  October  2015,  Facility  X changes  ownership and is
purchased by Company Y.  For the 2015 reporting year,
which facility is obligated to submit the Form R or Form
A, and whose name and what TRI identification number
should be on the form?

C. Answer
The owner or operator of the facility on the annual July 1
reporting  deadline  (i.e.,  Company  Y)  is  primarily
responsible for reporting the data for the entire previous
year’s  operations  at  that  facility.  Any  other  owner  or
operator of the facility before the reporting deadline may
also  be  held  liable.  The  form  submitted  for  a  given
reporting year must reflect the names used by the facility
and its parent company on December 31 of that reporting
year, even if the facility changed its name or ownership at
any  time  during  the  reporting  year.   In  this  scenario,
because Facility X changed ownership before December
31  of  the  reporting  year,  Company  Y’s  name  should
appear  on  the  form.  The  TRI  identification  number  is
location-specific; thus, the identification number will stay
the same even if the facility changes names, production
processes, or NAICS codes. 
(Source: Monthly Call Center Report Question EPA530-
R-98---5j; October 1998).

F.4 Reporting for Multiple
Sites and/or Owners
A. Question
If two plants are separate establishments under the same
site  management,  must  they  have  separate  D&B
numbers?

A. Answer
They may have separate D&B numbers, especially if they
are distinctly separate business units. However, different
divisions  of  a  company  located  at  the  same  facility
usually do not have separate D&B numbers. 
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers  Document,  Question  #622  (EPA  745-B-98-
004)).

B. Question
An electricity generating facility (EGF) is comprised of
multiple independent owners. Each individual owner runs
his/her own separate operation, but each has a financial
interest in the operation of the entire facility. What name
should  be  entered  as  the  parent  company  in  Part  I,
Section 5.1 of  the Form R?  Should the facility  report
under one holding company name?

B. Answer
The EGF should enter in Part I, Section 5.1 of the Form R
the name of the holding or parent company, consortium,
joint  venture,  or  other  entity  that  owns,  operates,  or
controls the facility. 
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers  Document,  Question  #625  (EPA  745-B-98-
004)).

C. Question
A covered facility sells one of its establishments to a new
owner.  The  operator  of  the  newly  sold  establishment,
however,  does not change.  The same operator  operates
the newly sold establishment and the rest of the facility.
Although the facility makes its threshold determinations
based on the activities at the entire facility (including the
newly sold establishment), the facility chooses to report
separately for the different establishments. What parent
name should the newly sold establishment use, the parent
name of  the owner or  the parent  name of  the operator
(i.e., the same as the rest of the facility)?

C. Answer
All establishments of a covered facility must report the
parent  name  of  the  facility.  Therefore,  in  the  instance
described above, the newly sold establishment should use
the parent  name of  the facility  operator  (i.e.,  the same
parent name the rest of the facility is using). 
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers  Document,  Question  #626  (EPA  745-B-98-
004)).

D. Question
Two  distinct  NAICS  code  operations  that  are  covered
under EPCRA Section 313 (e.g., an electricity generating
unit  and  a  cement  plant)  are  located  on  adjacent
properties and are owned by the same parent company.
The  two  operations  are  operated  completely
independently of one another (e.g.,  separate  accounting
procedures,  employees,  etc.).  Are  these  two operations
considered one facility under EPCRA Section 313?

D. Answer 
Yes. Under EPCRA Section 313, a facility is defined as,
“all buildings, equipment, structures, and other stationary
items which are located on a single site or on contiguous
or adjacent sites and which are owned or operated by the
same person.” Because these two operations are located
on adjacent properties and are owned by the same person
they are considered one facility for EPCRA Section 313
reporting purposes. Additional information can be found
in  the  2015 Toxic  Release  Inventory  Reporting  Forms
and Instructions.
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers Document, Question #9 (EPA 745-B-98-004)).
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 E. Question
Company  A  purchases  a  facility  from  Company  B
between  January  1,  2015 and  June  30,  2015.   For  the
2015  reporting  year,  which  company’s  name  and
identification number  should appear  on the Form R or
Form A submission?

E. Answer
In the case that a facility is purchased between January 1
and June 30,  the form submitted for  the previous year
must reflect the name used by the facility on December
31 of that reporting year. In this example, company B’s
name should appear on the form because it  owned the
facility for  the duration of the reporting year.  The TRI
identification  number  is  location-specific;  thus,  the
identification  number  will  stay  the  same  even  if  the
facility changes names, production processes, or NAICS
codes.

With regard  to  reporting,  the owner or  operator  of  the
facility on the annual July 1 reporting deadline (Company
A) is primarily responsible for reporting the data for the
previous year’s  operations at that facility. However,  all
prior owners and operators back to January 1 of the year
covered in the report may also be held responsible if the
current owner or operator does not submit a report. 
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers Document, Question #52 (EPA 745-B-98-004)).

F. Question
A piece of contiguous property consists of three covered
sites  with  various  buildings,  structures  and  equipment.
The three sites are owned by two different companies –
Company  A and  Company  B.   All  three  sites  operate
completely independently of each other and have separate
personnel,  finances,  and  environmental  reporting
systems.   Site  1  and  its  buildings  and  structures  are

owned and operated  by Company A and site 3 and its
buildings  and  structures  are  owned  and  operated  by
Company B.  The middle site, site 2 and its surrounding
buildings and structures, are owned by Company A and
operated  by  Company  B.  Are  all  three  sites  and  their
buildings  and  structures  considered  separate  facilities
under  EPCRA  Section  313?  Who  is  responsible  for
reporting for each?

F. Answer
Under 40 CFR Section 372.3 a facility is defined as “all
buildings,  equipment,  structures,  and  other  stationary
items which are located on a single site or on contiguous
or adjacent sites and which are owned or operated by the
same  person.”   Because  all  buildings  and  structures
located  on  sites  1  and  2  are  located  on  contiguous
property  and  are  owned  by  the  same  person,  they  are
considered  one  facility.  Because  all  buildings  and
structures  located  on  sites  2  and  3  are  located  on
contiguous property and are operated by the same person,
they  are  also  considered  one  facility.  Therefore,  for
purposes of determining thresholds, the toxic chemicals
manufactured,  processed,  and  otherwise  used  at  site  2
must  be counted  toward  both Facility  A’s  and  Facility
B’s  threshold  determinations.  Because  the  operator  is
primarily  responsible  for  reporting,  estimating  and
reporting  releases  and  other  waste  management
calculations  for  sites  2  and  3  are  the  primary
responsibility of Company B, and the release and other
waste  management  reporting  for  site  1  is  the  primary
responsibility of  Company A.   EPA allows the release
and other waste management reporting to be done in this
manner  to  avoid  “double  counting”  releases  and  waste
management  activities  at  site  2.   However,  provided
thresholds have been exceeded, if no reports are received
from a covered facility, determinations can be found in
the 2015 Toxic Release Inventory Reporting Forms and
Instructions.
(Source:  1998  EPCRA  Section  313  Questions  and
Answers Document, Question #59 (EPA 745-B-98-004)).
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