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111 See § 4.84. 
112-114 [Reserved] 

coastwise transportation of merchan-
dise takes place, within the meaning of 
the coastwise laws, when merchandise 
laden at a point embraced within the 
coastwise laws (‘‘coastwise point’’) is 
unladen at another coastwise point, re-
gardless of the origin or ultimate des-
tination of the merchandise. However, 
merchandise is not transported coast-
wise if at an intermediate port or place 
other than a coastwise point (that is at 
a foreign port or place, or at a port or 
place in a territory or possession of the 
United States not subject to the coast-
wise laws), it is manufactured or proc-
essed into a new and different product, 
and the new and different product 
thereafter is transported to a coastwise 
point. 

(b) Request for ruling. Interested par-
ties may request an advisory ruling 
from Headquarters, U.S. Customs and 
Border Protection, Attention: Cargo 
Security, Carriers & Immigration 
Branch, Office of International Trade, 
as to whether a specific action taken or 
to be taken with respect to merchan-
dise at the intermediate port or place 
will result in its becoming a new and 
different product for purposes of this 
section. The request shall be filed in 
accordance with the provisions of part 
177 of this chapter. 

[T.D. 79–193, 44 FR 42178, July 19, 1979, as 
amended by T.D. 91–77, 56 FR 46114, Sept. 10, 
1991; 56 FR 47268, Sept. 18, 1991; T.D. 99–27, 64 
FR 13675, Mar. 22, 1999] 

§ 4.81 Reports of arrivals and depar-
tures in coastwise trade. 

(a) No vessel which is documented 
with a coastwise license or registry en-
dorsement or is owned by a citizen and 
exempt from documentation, and 
which is in ballast or laden only with 
domestic products or passengers being 
carried only between points in the 
United States shall be required to re-
port arrival or to enter when coming 
into one port of the United States from 
any other such port, except as provided 
for in sections 4.83 and 4.84, nor to ob-
tain a clearance, permit to proceed, or 
permission to depart when going from 
one port in the United States to any 
other such port except when trans-

porting merchandise to a port in 
noncontinguous territory. 111 

(b) When the facts are as above stat-
ed except that the vessel is carrying 
bonded merchandise, the master shall 
report its arrival as provided for in 
§ 4.2. 

(c) [Reserved] 
(d) The traveling Crew’s Effects Dec-

laration, Customs Form 1304, or Cus-
toms and Immigration Form I–418 with 
attached Customs Form 5129, referred 
to in § 4.85 (b), (c), and (e) shall be de-
posited with the port director upon ar-
rival at each port in the United States 
and finally surrendered to the appro-
priate Customs officer or director of 
the port where the vessel first departs 
directly for a foreign port. 

(e) Before any foreign vessel departs 
in ballast, or solely with articles to be 
transported in accordance with § 4.93, 
from any port in the United States for 
any other such port, the master must 
apply to the port director for a permit 
to proceed by filing a Vessel Entrance 
or Clearance Statement, Customs 
Form 1300, in duplicate. If a vessel is 
proceeding in ballast and therefore the 
Cargo Declaration (Customs Form 1302) 
is omitted, the words ‘‘No merchandise 
on board’’ shall be inserted in item 16 
of the Vessel Entrance or Clearance 
Statement. However, articles to be 
transported in accordance with § 4.93 
must be manifested on the Cargo Dec-
laration, as required by § 4.93(c). Three 
copies of the Cargo Declaration must 
be filed with the port director. When 
the port director grants the permit by 
making an appropriate endorsement on 
the Vessel Entrance or Clearance 
Statement (see § 4.85(b)), the duplicate 
copy, together with two copies of the 
Cargo Declaration covering articles to 
be transported in accordance with 
§ 4.93, must be returned to the master. 
The traveling Crew’s Effects Declara-
tion, Customs Form 1304, and all un-
used crewmembers’ declarations on 
Customs Form 5129 will be placed in a 
sealed envelope addressed to the appro-
priate Customs officer at the next in-
tended domestic port and returned to 
the master for delivery. The master 
must execute a receipt for all unused 
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crewmembers’ declarations which are 
returned to him. Immediately upon ar-
rival at the next United States port the 
master must report his arrival to the 
port director. He must make entry 
within 48 hours by filing with the port 
director the permit to proceed on the 
Vessel Entrance or Clearance State-
ment received at the previous port, a 
newly executed Vessel Entrance or 
Clearance Statement, a Crew’s Effects 
Declaration of all unentered articles 
acquired abroad by crewmembers 
which are still on board, a Ship’s 
Stores Declaration, Customs Form 
1303, in duplicate of the stores remain-
ing on board, both copies of the Cargo 
Declaration covering articles trans-
ported in accordance with § 4.93, and 
the document of the vessel. The trav-
eling Crew’s Effects Declaration and 
all unused crewmembers’ declarations 
on Customs Form 5129 returned at the 
prior port to the master must be deliv-
ered by him to the appropriate Cus-
toms officer. 

(f) The master, licensed deck officer, 
or purser who enters or clears a vessel, 
or who obtains permission for a vessel 
to depart, when required under the pro-
visions of this section or of §§ 4.82, 4.84, 
4.85, 4.87, 4.89, or 4.91 of the regulations 
of this part, may appear in person at 
the customhouse for that purpose, or 
any required oaths, related documents, 
and other papers properly executed by 
the master or other proper officer may 
be delivered at the customhouse by the 
vessel agent or other personal rep-
resentative of the master. 

(g) In lieu of the procedures stated in 
§§ 4.85 and 4.87 and at the option of the 
owner or operator, unmanned non-self- 
propelled barges specifically designed 
for carriage aboard a vessel and regu-
larly carried aboard a vessel in the for-
eign trade, hereinafter referred to as 
LASH-type barges, may move under a 
simplified permit-to-proceed procedure 
as follows: 

(1) At the port where a LASH-type 
barge begins a coastwise movement 
with inward foreign cargo, a permit to 
proceed on the Vessel Entrance or 
Clearance Statement, Customs Form 
1300, must be obtained. A single permit 
to proceed may be used for all the 
barges proceeding to the same port of 
unlading in the same town. An inward 

foreign manifest of the cargo in each 
barge, destined to the port of unlading 
shown on the permit to proceed, must 
be attached to each permit. At the port 
of unlading of the barge, report of ar-
rival and entry must be made imme-
diately upon arrival to the appropriate 
Customs officer by presentation of the 
permit to proceed, manifests, and a 
new Vessel Entrance or Clearance 
Statement, Customs Form 1300. If only 
part of the inward foreign cargo is un-
laden, a new permit to proceed must be 
obtained and the inward foreign mani-
fests must be attached to it. 

(2) At the port where a LASH-type 
barge begins a coastwise movement 
with export cargo, a permit to proceed 
on the Vessel Entrance or Clearance 
Statement, Customs Form 1300, must 
be presented to the appropriate Cus-
toms officer. A single permit to pro-
ceed may be presented for all the 
barges proceeding from the same port 
of lading in the same tow. Required 
shipper’s export declarations for 
LASH-type barges must be filed at the 
port where the barges will be taken 
aboard a barge-carrying vessel. At the 
next port, a report of arrival must be 
made immediately upon arrival and 
entry must be made within 48 hours by 
presentation of the permit to proceed 
received upon departure from the prior 
port and a newly executed Vessel En-
trance or Clearance Statement, Cus-
toms Form 1300. 

(3) When foreign LASH-type barges 
are proceeding between ports of the 
United States under paragraph (e) of 
this section, a single permit to proceed 
may be used for all the barges pro-
ceeding to the same port in the same 
tow. 

(4) In lieu of the master of the towing 
vessel executing and delivering docu-
ments required under permit-to-pro-
ceed procedures (see § 4.81(f)) at the 
port where a LASH-type barge begins a 
coastwise movement, the master of the 
towing vessel may designate in writing 
the owner or operator of the barges as 
his representative with authority to 
execute and deliver such documents at 
the customhouse. The owner or oper-
ator of the barges may designate rep-
resentatives to perform such functions 
at ports or places where permit-to-pro-
ceed documents must be delivered. 
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Documents obtained from Customs of-
ficers at one place by such a represent-
ative may be forwarded by any suitable 
means to the representative who must 
present them to Customs officers at an-
other place, the only requirement 
being that the forms are properly com-
pleted and are presented within the 
prescribed time periods. Moreover, in-
stead of a written designation from 
each master of a towing vessel, a blan-
ket designation in writing from the 
owner or operator of one or more tow-
ing vessels on behalf of masters of their 
towing vessels, designating the owner 
or operator of the barges to be the rep-
resentative of the master for purposes 
of executing and delivering permit-to- 
proceed documents, is authorized. 

(5) [Reserved] 
(6) When a LASH-type barge is pro-

ceeding to a place in the United States 
that is not a port of entry, § 101.4(a) and 
(b) of this chapter are applicable. No 
merchandise shall be unladen from a 
LASH-type barge until a permit or spe-
cial license therefor is obtained in ac-
cordance with § 4.30 except that a single 
permit to unlade may be used for all 
barges that arrived at the port of un-
lading in the same tow. 

[28 FR 14596, Dec. 31, 1963, as amended by 
T.D. 71–169, 36 FR 12604, July 2, 1971; T.D. 74– 
63, 39 FR 6108, Feb. 19, 1974; T.D. 74–284, 39 FR 
39718, Nov. 11, 1974; T.D. 75–315, 40 FR 58852, 
Dec. 19, 1975; T.D. 77–241, 42 FR 54936, Oct. 12, 
1977; T.D. 77–255, 42 FR 56322, Oct. 25, 1977; 
T.D. 83–214, 48 FR 46512, Oct. 13, 1983; T.D. 92– 
74, 57 FR 35752, Aug. 11, 1992; T.D. 93–96, 58 FR 
67317, Dec. 21, 1993; T.D. 00–22, 65 FR 16515, 
Mar. 29, 2000] 

§ 4.81a Certain barges carrying mer-
chandise transferred from another 
barge. 

(a) A LASH-type barge (as defined in 
§ 4.81(g)) documented as a vessel of the 
United States but not qualified to en-
gage in the coastwise trade or a LASH- 
type barge of a nation found to grant 
reciprocal privileges to United States- 
flag LASH-type barges may transport 
inward foreign and export cargo be-
tween points embraced within the 
coastwise laws of the United States 
after the merchandise has been trans-
ferred to it from another LASH-type 
barge owned or leased by the same 
owner or operator. This section is not 
applicable to transportation between 

the continental United States and non-
contiguous States, districts, terri-
tories, and possessions embraced with-
in the coastwise laws. The permit to 
proceed shall include a statement that 
the unqualified LASH-type barge is 
owned or leased by the owner or oper-
ator of the LASH-type barge from 
which the merchandise was trans-
ferred. 

(b) The following nations have been 
found to extend privileges reciprocal to 
those provided in paragraph (a) of this 
section to LASH-type barges of the 
United States: 

Federal Republic of Germany. 
Netherlands. 
Sweden. 
Union of Soviet Socialist Republics. 

[T.D. 74–63, 39 FR 6108, Feb. 19, 1974, as 
amended by T.D. 74–292, 39 FR 41360, Nov. 27, 
1974; T.D. 75–7, 39 FR 44660, Dec. 26, 1974; T.D. 
75–315, 40 FR 58852, Dec. 19, 1975; T.D. 78–492, 
43 FR 58814, Dec. 18, 1978] 

§ 4.82 Touching at foreign port while 
in coastwise trade. 

(a) A United States documented ves-
sel with a registry or, coastwise en-
dorsement, or both which, during a 
voyage between ports in the United 
States, touches at one or more foreign 
ports and there discharges or takes on 
merchandise, passengers, baggages, or 
mail shall obtain a permit to proceed 
or clearance at each port of lading in 
the United States for the foreign port 
or ports at which it is intended to 
touch. The Cargo Declaration Outward 
With Commercial Forms, Customs 
Form 1302–A (see § 4.63), shall show only 
the cargo for foreign destination. (See 
§§ 4.61 and 4.87.) 

(b) The master shall also present to 
the port director a coastwise Cargo 
Declaration in triplicate of the mer-
chandise to be transported via the for-
eign port or ports to the subsequent 
ports in the United States. It shall de-
scribe the merchandise and show the 
marks and numbers of the packages, 
the names of the shippers and con-
signees, and the destinations. The port 
director shall certify the two copies 
and return them to the master. Mer-
chandise carried by the vessel in bond 
under a transportation entry and mani-
fest, Customs Form 7512, shall not be 
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