
About the MEPS Authorization Form

Questions & Answers About Authorization Forms

Q. I’ve already given you this information. Why do you need to contact my health care providers? 

A. We contact health care providers for valuable additional information about your health care services 

and prescribed medicines. They are also asked about the charges for their services and whether those 

charges were paid for out of pocket, by insurance, or by another source. Their answers supplement the 

information you have given and make MEPS data more complete and more useful to researchers. 

Q. How will you contact my doctor, hospital, or pharmacy? 

A. Most providers will be contacted by telephone. Usually, a clerk in your doctor’s office or hospital will 

be able to provide the information we request. Pharmacies often have a simpler approach they print out

a computerized summary of medications prescribed for you.

[letter:]

As part of your household’s participation in this important survey, MEPS is asking for authorization to 

contact your family’s health care providers to supplement the information given to us during the in-

person interviews. In order to contact the medical providers and pharmacies used by members of your 

house-hold, we need to have the enclosed authorization forms signed. 

The information we receive from these providers will allow researchers to better understand how your 

family’s health care needs are being met and paid for. For example, we will obtain additional 

information about services received from medical providers, prescriptions filled or refilled from 

pharmacies, and sources that helped pay for your health care. 

Any medical provider or pharmacy has the right to refuse to participate, just as you do. However, our 

experience has been that most doctors, hospitals, and pharmacies are very willing to provide this infor-

mation if they know that the patient has signed an authorization form. 

Thank you for your support of this important research effort.

Sincerely,

Richard Kronick, Ph.D. 
Director 
Agency for Healthcare Research and Quality

Charles J. Rothwell, MBA, MS
Director
National Center for Health Statistics 
Centers for Disease Control and Prevention



...information released to MEPS is protected by the Public Health Service Act... 

Q. Why do you need this form? 

A. Your providers cannot release information about you to a study like MEPS without your written 

authorization. The Health Insurance Portability and Accountability Act, or HIPPA for short, sets 

guidelines for the authorization forms that must be signed to allow a provider to release health care 

information. The MEPS authorization form follows these guidelines. 

Q. How do you protect my information? 

A. Just like the information you have already given to the MEPS interviewer, any information your 

provider gives us will be protected by Sections 944(c) and 308(d) of the Public Health Service Act [42 

U.S.C. 299c-3(c) and 42 U.S.C. 242m(d)]. Information that could identify you will not be disclosed unless 

you have consented to that disclosure. 

The new HIPAA law creates additional protection for personal health information held by medical pro 

viders and pharmacies. But HIPAA protections end when the information is released to others. When 

information is released to MEPS, the requirements of the Public Health Service Act provide continuing 

assurance of confidentiality. 

More Questions & Answers

Q. My providers are very busy. Isn’t this a bother to them? 

A. Your signature on an authorization form simply gives your doctor, hospital, or pharmacy the 

opportunity to participate in the study if they choose. It allows them to make their own decisions. Our 

experience indicates that most health care providers are willing to participate in important research 

such as MEPS. Usually, an office staff person can fill out the form and the pharmacist can produce a 

simple computer printout. 

Q. What information will you tell my doctor (or pharmacist) about me? 

A. To allow medical and pharmacy staff to identify your records, we will provide your name, date of 

birth, and the signed authorization form. We also will share other information such as your address or 

name of the policyholder for your health insurance, if needed, to help a doctor or hospital identify the 

correct records. 

Q. Will this affect my Medicare, Medicaid, VA benefits, or any other public assistance I am receiving? 

A. No. Signing or not signing this authorization form will not affect your eligibility for any program 

benefits. 



Q. Why do you need to contact my psychiatrist? That information is too personal. 

A. Should they choose to participate in the study, psychiatrists, like other doctors, will be asked about 

the costs, dates, diagnoses, and type of service they provide. They will not be asked about treatment 

details. 

Q. Why does this form have an expiration date that is past the period of time you are interested in? 

A. This is only to allow enough time for contact with all of the health care providers in this survey. Large 

surveys such as this take time. 

Research groups use the results of this survey in their attempts to improve access to medical care for 

older people, veterans, minorities, and children. 

Q. Will my doctor (or pharmacist) bill me for the time he or she spent participating in this survey? 

A. No. Should a doctor, hospital, or pharmacy have a policy of charging for the information we request, 

MEPS will pay this charge directly. 

Q. My children have advised me not to sign anything. Why should I? 

A. A vital part of the research is directed at understanding the special health care needs of older 

Americans. Many research groups use the results of this survey in their attempts to improve access to 

medical care for older people. We understand that your children only want to protect you. If they have a

particular concern that we could address, the interviewer will be happy to talk to them or they can call 

Alex Scott at 1-800-945-MEPS (6377). 

Q. Who must sign the authorization forms? 

A. Authorization forms for adults must be signed by the person who received the services from the 

provider or pharmacy named in Box A of the authorization form. For teens between 14 and 17 years of 

age, both the teen who received the services and a parent/guardian must sign the form. For children age

13 or younger, only a parent or guardian must sign the authorization form. 

Q. What if I change my mind? 

A. You can revoke an authorization at any time by contacting the MEPS study. You can contact the study 

by telephone by calling 1-800-945-MEPS (6377). You can contact the study by mail at the following 

address: 

Medical Expenditure Panel Survey ATTN: Alex Scott c/o Westat 1600 Research Blvd. Room RE 360S 

Rockville, MD 20850 

If you decide to revoke an authorization, we will stop any efforts to contact that provider. If the provider

has already given us information about you, we will erase that information from the study records 

unless it is already incorporated into research files in which you cannot be identified. 



Authorization Forms Instructions 

Please follow these instructions as you review and sign authorization forms in black ink. 

A Check the name and address of the hospital, pharmacy, or other medical provider. If any of this 

information is not correct, please make changes and initial each correction. 

B Read the statement. (See enlargement on facing page.) 

[enlargement on facing page:]

B. I am voluntarily participating in the Medical Expenditure Panel Survey (MEPS), a study of health care 

use and expenses being conducted by the U.S. Department of Health and Human Services. I authorize 

and request that you provide the U.S. Department of Health and Human Services and its contractors 

with medical and financial information they request about all health services provided to me during the 

period January 1, 20## to December 31, 20##. This authorization form covers any care I received at your 

facility during this period, including treatment for mental health, alcohol, drug abuse, STD, HIV, AIDS, or 

Sickle Cell Anemia. It also covers care I received during this period from any medical provider associated 

with your facility or who provided care to me in your facility.

I understand that the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA)(1) prohibits 

you from releasing my information without my authorization. This form (or a photocopy of this form) 

gives you my authorization. I have signed this form voluntarily, with the understanding that my decision 

to sign or not to sign the form will have no effect on my eligibility for treatment, payment, enrollment, 

or eligibility for any benefits to which I am entitled.

I understand that the Department of Health and Human Services and its contractors will use this 

information to supplement the information I have already given for MEPS research on health care use 

and expenditures. I also understand that once my information is released to the study, it is no longer 

covered by HIPAA but is protected by Sections 944(c) and 308(d) of the Public Health Service Act [42 

U.S.C. 299c-3(c) and 42 U.S.C. 242m(d)], which provide that information that could identify me will not 

be disclosed unless I have consented to that disclosure.

I authorize the study to use information I have given in the survey to help you identify my records. I also 

understand that I can revoke this authorization at any time by contacting a study representative in 

writing or by telephone, but that my revocation will not affect disclosures already made by a provider 

relying on my authorization. Otherwise, this authorization expires 30 months from the date of signature.

(1) Health Insurance Portability and Accountability Act: 42 U.S.C. 1320d-2 and 1320d-4 and the

implementing regulation, 45 CFR 164.508, require a detailed authorization for your health care 

provider to disclose health information from your records for research purposes.

C D & E Check the patient’s name and date of birth. If any of this information is not correct, please make 

changes and initial each correction. If your records might be filed under some other name (a maiden 

name or alternate spelling, for example), please complete Item 3. 



Who should sign the form? 

IF PATIENT IS: THEN FORM SHOULD BE SIGNED BY: 

a. Age 18 or older................................................Only patient for Items 4 and 5, unless one of d-f below 

applies 

b. Age 14 through 17...........................................Patient and parent or guardian (Items 4-9) 

c. Age 13 or younger............................................Parent (Items 6-9) 

d. Unable to sign name but able to make mark...Witness (Items 6-9) 

e. Deceased.........................................................Proxy (Items 6-9) 

f. Unable to sign name or make mark..................Proxy (Items 6-9) 

If you have questions about how to complete these forms, please call Alex Scott, a survey 

representative, at this toll-free number:

1-800-945-MEPS (6377)


