
 
 
 
 
 
Dear Vessel Owner, Operator, or Fisherman: 
 
 
NOAA’s National Marine Fisheries Service has selected your fishing vessel, 
F/V_________________________________________________________________________________ 
(United States Coast Guard (USCG) documentation or state # ____________________) to take an 
observer on:  
 
 your next fishing trip; 

 
 all fishing trips between the dates of ________________________, when fishing the following 

gear type ________________________, or when fishing under the following Vessel Monitoring 
System (VMS) declaration code _________________________________________________. 

 
You must notify the Observer Service Provider representative noted below at least twenty four (24) hours 
before the start of the vessel’s next fishing trip.  If you received this letter on the same day as a planned 
fishing trip, you must notify the Observer Service Provider immediately upon receiving this letter.  
 
You must contact: 
 
____________________________at phone number _______________________________________. 

(Contact name, completed by NMFS, Observer Service Provider staff, or observer and contact phone number) 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 
 
Am I legally required to carry an observer? 
Yes - if your vessel has certain federal permits, or you are participating in certain fisheries, your 
vessel is required to carry an observer when selected for observer coverage. 

 Any vessel issued a federal permit to fish for Atlantic sea scallops, Northeast multispecies, 
monkfish, skates, Atlantic mackerel, squid, butterfish, scup, black sea bass, bluefish, spiny 
dogfish, Atlantic herring, tilefish, Atlantic deep-sea red crab, summer flounder (moratorium 
permit), and American lobster is required to carry an observer when selected for observer 
coverage.   

 Any vessel participating in a state or Federal Category I or II fisheries, occurring in either state or 
federal waters, which appear in the Marine Mammal Protection Act List of Fisheries is required 
to carry an observer when selected for observer coverage.  To see if your fishery is listed, please 
visit http://www.nmfs.noaa.gov/pr/interactions/lof/ or call the Greater Atlantic Regional Fisheries 
Office Protected Resources Division at 978-281-9328 for more information. 

 Under the authority of the Endangered Species Act, 16 U.S.C. 1531, NMFS identifies U.S. 
fisheries required to take observers upon request for the purpose of learning more about sea turtle 
interactions.  For more information visit:  www.nmfs.noaa.gov/pr/species/turtles/observers.htm.   



If your vessel is requested to carry an observer or selected for observer coverage, your vessel may not 
lawfully fish in any fishery noted above unless an observer is on board, or the observer requirement is 
waived.  
 
Why am I being notified through a Selection Letter? 
You have been sent this letter to tell you that your vessel has been selected for observer coverage.  Please 
call the Observer Service Provider contact listed on this letter to discuss your fishing activity.  The 
Observer Service Provider will either send an observer to your vessel, or will verbally waive your next 
trip for coverage if an observer is not available. 
 
Are there other ways that I may be notified my vessel has been selected? 
Yes, in addition to being selected for observer coverage by letter, your vessel may also be selected in 
person or by telephone by someone from NMFS, Observer Service Provider staff, or by an observer, 
acting on behalf of the Regional Administrator. 

What are the Vessel Safety Requirements I must meet to carry an Observer? 
A vessel must meet the requirements outlined in the most current USCG publication ‘Federal 
Requirements for Commercial Fishing Industry Vessels’ available at:  http://www.fishsafe.info/.  All 
certificates, equipment and equipment servicing, registrations, and hydrostatic releases must be 
current/not expired.   
 

 USCG Commercial Fishing Vessel (CFV) Safety Examination decal or a USCG certificate of 
examination with proof of passing the USCG CFV Safety Examination 

In order to receive a commercial fishing vessel safety decal, contact the USGC in your region at: 
 
____________________________________________________________________________________. 
 (Observer Provider please include contact number of Commercial Fishing Vessel Safety exam coordinators and region) 

 
 Personal flotation devices/immersion suits for all crew onboard the vessel (note—observers will 

provide their own) 

 Ring buoys or other allowable flotation  

 Distress signals (emergency signaling flares – night light and smoke or 3 day/night flares < 3 
miles, 3 parachute, 6 hand held, 3 smoke > 3 miles) 

 Fire extinguishing equipment 

 Emergency position indicating radio beacon (EPIRB) registered to the vessel, including NOAA 
Search and Rescue Satellite Aided Tracking registration, battery, and hydrostatic release 

 Survival craft, with sufficient capacity to accommodate the total number of crew on board, 
including the observer(s). 

Who will verify that my vessel safety requirements are up-to-date before sailing?  
Once a vessel is selected for coverage, the assigned observer is required to review emergency instructions 
with the vessel operator and complete a pre-trip safety check of the vessel’s emergency equipment prior 
to departing on a trip.  The observer will be verifying that the equipment, registrations and certificates 
meet the requirements outlined above.  If a vessel fails to pass the required pre-trip safety check, the 
regulations at 50 CFR 600.746(i) prohibit a vessel from leaving port without an observer  until the  
deficiency has been resolved or a waiver is granted by the observer program.   
 
 



What if my life raft doesn’t have enough capacity to carry my assigned observer? 
If selected for observer coverage, it is your responsibility to discuss the capacity of your life raft with the 
assigned observer or the Observer Service Provider.  If your life raft is not large enough to carry the 
observer, you may request that the Observer Service Provider provide a Valise style life raft.  Requests 
for Valise style life rafts may be granted, if feasible.  DO NOT ASSUME THE OBSERVER WILL 
HAVE HIS/HER OWN LIFE RAFT.  If you are selected for observer coverage and an observer cannot 
deploy because your vessel has inadequate life raft capacity, it is unlawful for your vessel to fish.  
 
What are my requirements for carrying an Observer? 
In addition, the regulations at § 648.14(e) also prohibit harassing, interfering, or assaulting an observer; 
refusing to carry an observer; failing to provide information notification, accommodations, access or 
reasonable assistance to an observer; and submitting false information to the observer program.   
 
Who do I contact for more information? 
Please contact Amy Martins, Branch Chief, Northeast Fisheries Observer Program, at 508-495-2266 with 
questions or concerns. 
 

Sincerely, 
 
 
 
John K. Bullard 
Regional Administrator 
 
 
 

OMB Control No.:  0648-0593 
Expires on:  11/30/2015 


